Pete brune: ce creme trebuie sa folosesc

Dupa o vacanta prelungita la soara, pielea noastra ramane cu niste pete mici si maronii de care numai reusim sa scapam. Acestea sunt rezultatul producerii excesive de melanina de catre melanocite. Petele maronii pot aparea din mai multe cauze cum ar fi expunerea excesiva la soare, sarcina, varsta sau un dezechilibru hormonal ce poate fi cauzat de exemplu de contraceptive.Iata ce trebuie sa facem ca sa scapam de ele.

 

Ce tip de pete am?

Petele recente, raspund cel mai bine la tratament. Pentru a determina ce tip de pete aveti, trebuie sa mergeti la un consult dermatologic pentru o examinare cu lampa Wood ce va determina profunzimea pigmentarii.

 

Ce ingrediente active sunt folosite impotriva petelor?

Una din cele mai folosite ingrediente active impotriva petelor este hidrochinona in combinatie cu aplicarea unui strat generos de ecran solar. Totusi, aceasta substanta poate fi iritanta pentru unele persoane. In unele tari hidrochinona este interzisa. Dar exista alte ingrediente active ce se pot folosi in loc de hidrochinona:

Vitamina C si acidul azelaic – scad productia de melanina blocand enzima care o produce.

Acidul glicolic – produce o exfoliere ce elimina melanina din straturile superficale.

Retinol – creste turn-overul pielii si de asemenea creste eficacitatea altor creme depigmentante.

Arbutina – are efect apropriat de cel al hidrochinonei dar nu produce iritatie, impiedica transportul melaninei in straturile superficiale ale pielii.

Extractul de lemn dulce (licorice) – are structura chimica asemanatoare tirozinazei si blocheaza adevarata tirozinaza.

Niacinamida – are proprietati antiimflamatorii si actioneaza progresiv pe parcursul mai multor luni de zile.

 

Ce tratament impotriva petelor?

1- Seara se foloseste un produs depigmentat care se aplica direct pe pete.

Recomandam gelul HQ Skin Lightening Gel de la Neostrata:

 

2- Ziua, se foloseste un produs cu Vitamina C (care are si ea un efect depigmentat si sporeste protectia solara) si dupa aceea o crema cu factor de protectie ridicat impotriva razelor UVA si UVB.

Recomandam crema cu vitamina C C25 de la Dermaceutic:

 

In cat timp se vad rezulatele?

Cu cat petele sunt mai vechi si mai profunde cu atat vor fi mai greu de tratat. O oarecare ameliorare incepe sa apara la 2 saptamani dar rezultate vizibile apar dupa 1-3 luni de zile (mai ales in cazul petelor vechi si la persoane cu pielea inchisa la culoare).

 

NB:

  • Daca aplicati produsul depigmentat pe toata fata, culoarea generala a tenului se va deschide si veti avea impresia ca nu aveti rezultate, de aceea este bine sa aplicati produsul depigmentat numai pe pete.
  • In cazuri de rezistenta la tratament, dermatologul va poate propune peelinguri concepute special pentru tratamentul petelor pigmentare cum ar fi YellowPeel, Dermamelan, Cosmelan, SpotPeel. Mai multe info aici.

 

Gasiti mai multe produse pentru pete mai jos:

 

 

Photo by fleur kaan on Unsplash