Ecranul solar : ce, cum si cand ?

De mai bine de 15 ani, dermatologii recomanda pacientilor ecranul solar ca fiind cea mai simpla metoda de ingrijire si preventie a imbatranirii pielii. Orice schema de tratament de rejunevare trebuie sa contina un ecran solar adaptat tipului de piele si problemelor ei.

Ce este ecranul solar ?

Este o crema, un gel, un fluid sau un spray care continue filtre chimice sau minerale ce va protejeaza impotriva agresiunii razelor UV. Acestea imbatranesc pielea prematur si pot provoca pete hiperpigmentare si cancere cutanate. Expunerea la soare accelereaza imbatranirea pielii, produce o culoare neomogena, terna, o piele uscata, riduri fine si chiar si laxitate tegumentara.

  In imaginea de mai jos, se vad efectele expunerii prelungite la soare. Acest sofer de camion are partea sanga mult mai ridata, cu pori dilatati, cu cearcane evidente decat partea dreapta care era ferita de soare.

   Cum se aplica ecranul solar ?

   Sunt 4 reguli de respectat pentru a avea eficienta maxima atunci cand aplicam ecranul solar:

   1. Se aplica ecranul solar cu jumatate de ora inainte de a iesi din casa. Acest timp este necesar pentru ca ecranul sa patrunda bine in piele si sa fie eficient.
   2. Pentru fata si gat este suficienta o cantitate care incape intr-o lingurita
   3. Se aplica cu miscari uniforme, fara un masaj insistent, ideal ar fi sa lasati un film omogen la suprafata pielii. Dupa aprox 10 min acesta va patrunde in piele. Chiar daca aveti fata alba, el va deveni invizibil dupa 10 min.
   4. Trebuie reaplicat dupa 2 ore daca sunteti la plaja su faceti sport in aer liber, sau gradinarit. In acest caz nu uitati sa aplicati ecranul si la nivelul nasului, urechilor sau pe scalp. Daca aveti un drum lung cu masina, nu uitati sa aplicati ecranul pe dosul mainilor. Se recomanda deasemenea purtarea de palarii cu boruri largi, caschete, ochelari de soare, bluze cu maneca lunga si pantaloni lungi, care sporesc protectia oferita de aplicarea ecranului solar.


   Cand se aplica ecranul solar ?

   Ecranul solar nu se aplica doar vara cand mergem la mare, ci tot timpul anului ! Primavara, toamna si iarna, putem folosi un ecran cu SPF 20, in timpul verii sau la ski se recomanda SPF 50. Dermatologii insista asupra faptului ca nu exista bronz sanatos ! Bronzul este o reactie de aparare a pielii la o agresiune. Cel mai important este totusi sa nu va ardeti cand va expuneti la soare.


    

   In ultimul timp, gama de ecrane solare s-a diversificat foarte mult. Au aparut ecrane solare din ce in ce mai sofisticate, cu proprietati anti-age, care contin vitamine, peptide si acid hialuronic. Astfel, intr-un singur produs, puteti avea o crema de ingrijire si o crema protectoare.

   Pentru persoanele intre 35-40 de ani se recomanda un ecran cu proprietati anti-age.

    

   Photo by Dmitry Zelinskiy on unsplash