Ingrijirea pielii la 40 de ani: regulile de baza!

La varsta de 40 de ani, semnele imbatranirii cutanate sunt deja vizibile. Pielea incepe sa devina terna, uneori chiar patata, si stralucirea santaoasa pe care o aveam la varsta de 20 de ani este partial pierduta. Pielea isi pierde din elasticitate si din fermitate, si prezinta riduri in jurul ochilor, la nivelul fruntii, in zona gurii, la nivelul gatului si mainilor. Productia de colagen este scazuta (scade cu 1% in fiecare ani incepand cu varsta de 20 de ani), iar fibrele de colagen si elastina incep sa-si piarda calitatile. Iata regulile de baza pentru ingrijirea pielii la varsta de 40 de ani.

 

1- Curatarea blanda a pielii: nu trebuie sa agresam pielea inutil. La acesta varsta pielea nu mai produce suficient sebum, si este mai sensibila, apar iritatii mult mai frecvent car sunt greu de tratat ulterior si pot deveni chair cronice. De aceea este important sa cureti pielea cu un lapte demachiant sau o crema demachianta, si nu cu sapun sau gel care sunt prea agresive pentru piele.

 

 

2- Exfolierea: turnover-ul pielii este incetinit la aceasta varsta iar celulele moarte raman la suprafata pielii, rezultatul fiind un ten fara luminozitate. Pielea devine mai subtire si mai sensibila deci gomajul sau exfolierea mecanica trebuie evitate fiindca vor irita pielea, de aceea se recomanda mai degraba o exfolierea chimica ce va restaura luminozitatea pielii. Se recomanda o exfoliere regulata cu acid glicolic, in fiecare zi cu o crema cu o concentratie de 8-10% acid glicolic sau de 2 ori pe saptamana cu o crema mai concentrata (15-18% acid glicolic).

 

 

 

 

3- Crema cu retinoizi. Folosirea unei creme cu retinol sau retinoizi in timpul noptii va produce o diferenta majora in felul in care imbatraneste pielea. Orice femeie cu varsta de 40 de ani trebuie sa foloseasca un retinoid, acesta fiind singurul ingredient activ a carui actiune a fost dovedita prin studii stiintifice serioase ca fiind anti-age si eficienta impotriva ridurilor. Retinoizii ajuta la exfolierea pielii, la reducerea pigmentarii neregulate, cresc turnover-ul cutanat si reduc liniile fine redand stralucire tenului. Atentie! Sa nu se foloseasca decat seara si niciodata dupa o exfoliere cu un acid gicolic, exfolierea se va efectua de exemplu dimineata, iar crema cu retinol se va aplica seara. Se recomanda sa incepi cu concentratii mici de 0.5% si numai una sau de doua ori pe saptamana si dupa aceea puteti trece la o concentratie de 1% dupa ce pielea s-a obisnuit. Exista mai multe scheme de tratament de rejuvenare care combina exfolierea cu acidul glicolic si retinolul. Acidul glicolic are o actiune mai delicata decat retinolul si este ideal cand este vorba de piele fara stralucire cu pori dilatati si de asemenea cand vrem rezultate mai rapide. Retinolul lucreaza mai incet si poate fi mai iritant. Un dermatolog cu experienta te poate indruma pentru a alege cea mai buna solutie in functie de nevoile tale.

 

 

4- Antioxidanti: la varsta de 40 de ani pielea produce mai putin sebum si este mai expusa agresiunilor de mediu (soare, poluare,...), de aceea ai nevoie de o crema sau un ser cu antioxidanti cum este vitamina C care are rol protector si reparator.

 

 

5- Protectie solara: avand in vedere ca 80% din imbatranirea cutanata este cauzata de soare, folosirea unui ecran solar pune pielea in repaus permitandu-i sa se repara efficient dupa diferite agresiuni (poluare, stress, radiatii,...). Nu uitati ca ecranul solar se foloseste tot timpul anului mai ales daca incepeti un program de skin rejuvenation ce implica retinol si acizi de fructe.

 

In plus, de la caz la caz, pot aparea anumite probleme ale pielii, iata cum sa le tratam:

* Daca am pete pigmentare: dupa 40 de ani pielea nu se mai repara atat de bine dupa expunerea la soare, ca urmare apare capata o culoare terna si pot aparea pete pigmentare.

Ce sa fac? Foloseste in fiecare seara o creme depigmentanta cu acid azelaic plus retinol. Nu uitati sa aplicati protectie solara SPF50

 

 

 

* Daca am pielea mai uscata: capacitatea pielii de a retine apa scade cu varsta si productia de acid hialuronic est mult mai mica fata de varsta de 20 de ani.

Ce sa fac? Se recomanda un ser sau o crema concentrate in acid hialuronic, o molecula ce are capacitatea de a retine de 1000 de ori greutatea sa in apa.

 

 

* Daca am pleoapele umflate: de la varsta de 40 de ani, sistemul limfatic incepe sa devina mai lenes, de aceea avem ochii umflati si apare o retentie de apa la nivelul partii inferioare a obrajilor ce da fetii un aspect pufos si buhait.

Ce sa fac? Maseaza pielea in fiecare seara, chiar inainte de culcare cu un ulei de trandafir bio pentru a stimula circulatia la nivelul pielii. Iti vom explica intr-un articol ulterior cum sa efectuezi acest masaj.

 

Ask the doctor: pentru informatii suplimentare nu ezitati sa ne contactati pe pagina de facebook sau prin email.

 

Photo by Laura Fuhrman on Unsplash