Retinolul, ingredientul star pentru un program de rejuvenare complet

Retinolul este ingredientul star care nu trebuie sa lipseasca din rutina ta de preventie anti-age, dar este extrem de important sa fie aplicat ca la carte. Cum il folosim ? Incepand cu ce varsta ? Convine pielii sensibile ? Dr. Daniela Taher, medic specialist, cu o vasta experienta in practica dermatologiei estetice, ne raspunde la toate intrebarile !

De la ce varsta se incepe folosirea Retinolului?


Se poate folosi incepand cu varsta de 25 de ani fiindca atunci incep sa se instaleze usor primele semne ale imbatranirii si in mod obligatoriu ar trebui sa il includeti in rutina dvs de ingrijire a pielii dupa varsta de 30 de ani.


 
Ce este Retinolul ?


Retinolul este un derivat al vitaminei A si este baza oricarui tratament de rejuvenare a pielii. Dermatologii si-au dat seama de puterea acestui ingredient cand au observat ca adultii care foloseau tratamente pentru acnee pe baza de Retinol, aveau mai putine riduri, o piele mai neteda si mai ferma. Retin-A (varianta acida a Retinolului) a fost mult timp crema secreta a celebritatilor de la Hollywood pentru obtinerea unui ten perfect ! Retinolul accelereaza turn-overul celular si stimuleaza productia de colagen. Poate trata probleme precum acneea si petele pigmentare dar poate si preveni aparitia ridurilor. Tenul devine mai uniform, pielea mai neteda, mai ferma si mai elastica, cu o culoare omogena si riduri mai putin vizibile.
 


Cum se aplica corect produsele cu Retinol?


Exista mai multe concentratii de Retinol: 0.2%, 0.5%, 1%, ...

Pentru persoanele cu piele sensibila sau pentru noii utilizatori de produse cu Retinol, se recomanda folosirea Pro-Retinolului, o forma blanda de vitamina A sau introducerea Retinolului treptat. Se incepe cu o aplicare de 2 ori pe saptamana, apoi se mareste frecventa din doua in doua zile pentru a ajunge, in functie de toleranta pielii, la o aplicare zilnica.

Se aplica seara, pe o piele curatata si uscata. Dupa vreo 10 minute, timp necesar pentru ca produsul sa fie absorbit in piele, se recomanda aplicarea unei creme hidratante.

Pe masura ce toleranta pielii creste, se ajunge la o aplicare in fiecare seara, timp de 4-6 luni pentru un program complet de rejuvenare. Studiile recente arata ca chiar si dupa aceasta perioada, rejuvenarea pielii continua pana la 1 an!

Poate aparea o usoara exfoliere, iritatie sau o senzatie de uscaciune, dar acestea dispar dupa cateva zile pana se obisnuieste pielea. Pentru a reduce senzatia de iritatie se recomanda folosirea unei cantitati mici cat un bob de mazare. Nu uitati sa aplicati ziua o crema cu factor de protectie minim SPF30.
 


Pot persoanele cu ten sensibil sa foloseasca creme cu Retinol ?


Da. Pentru persoanele cu piele foarte sensibila se poate folosi o crema cu Retinol de doua ori pe saptamana, folosind inainte o crema de curatare blanda si dupa o crema hidratanta. Pot folosi si o crema cu Pro-Retinol, o forma mai blanda de Vitamina A.
 

 

Retinolul poate fi folosit impreuna cu acizi?

Ingredientele precum acizii AHA si BHA (acid salicilic, acid glicolic si acid lactic) reduc eficienta retinoizilor, asa ca nu le folositi impreuna. Atat acizii cat si Retinolul pot cauza iritatii la nivelul pielii.


 
In cat timp se vad rezultatele ?


In cazul folosirii numai a cremelor cu Retinol, rezultatele optime (mai ales fermitatea si estomparea ridurilor) se observa dupa 3-5 luni. In cazul cremelor cu vitamina A acida, ameliorarea vizibila se produce dupa 2-3 luni.


 
Se poate aplica si pe pielea din jurul ochilor ?


Pielea din jurul ochilor este foarte sensibila si acolo apar primele semne de imbatranire: ridurile laba gastii, cearcane,… Se poate aplica o crema cu Retinol dar cu concentratie foarte mica, intre 0.01 si 0.025%!


 
Ce contraindicatii exista ?


Este important sa nu folositi Retinol, Retin-A sau orice derivat al Vitaminei A in timpul sarcinii sau daca alaptati.

Aveti intrebari?