Turnoverul celular : secretul pentru o piele ferma si tanara

Ce este ?

Turnoverul celular, sau reinnoirea celulara este procesul prin care pielea noastra produce celule noi care ajung la suprafata pielii si inlocuiesc cele imbatranite, deterioate sau cele neomogene. In acest fel, celulele moarte nu se acumuleaza la suprafata pielii.

La bebelusi, turnoverul celular este de 14 zile, pielea lor produce mult colagen si arata formidabil : catifelata, ferma si cu pori mici.

Iata cum evolueaza Factorul de Reinnoire Celulara (Cell Renewal Factor) in functie de varsta :
Beblusi– 14 zile
Adolescenti – 21 – 28 zile
Adulti – 28 – 42 zile
50+  – 42 – 84 zile

Ideal ar fi sa mentinem turnoverul pielii la 28 de zile


Atunci cand reinnoirea celulara functioneaza eficient, pielea se exfoliaza singura, repara daunele cauzate de radicalii liberi si produce suficient colagen. Dar, odata cu varsta, turnoverul celular incepe sa incetineasca, celulele moarte se acumuleaza la suprafata pielii, tenul devine tern, cateodata uscat, si isi pierde din elasticitate, ceea ce duce la aparitia petelor si, in timp, a ridurilor. Dar nu doar varsta este responsabila pentru incetinirea turnoverului pielii, si stilul de viata (fumatul, stresul, poluarea,...) este de vina: anumite persone pot avea la 30 de ani un turnover celular de 40 de zile sau chiar mai mult!


Ce facem ?

Exfolierea chimica cu creme pe baza de retinol sau acizi de fructe creste turnoverul celular si stimuleaza productia de colagen si elastina. Cu cat pielea noastra produce mai multe celule, cu atat scapa de cele vechi pentru a face loc celor noi. In acest fel, ea se vindeca mai repede de daunele externe, petele pigmentare dispar, liniile fine si ridurile se estompeaza, iar porii se reduc. Pielea capata un aspect sanatos, devine mai catifelata si mai luminoasa. In plus, asta ajuta serurile si antioxidantii sa penetreze mai bine in piele, pentru a o hrani si a o mentine mai tanara mai mult timp.

 

Cand incepem?

La varsta de 20-25 ani incepem cu produse pe baza de acizi de fructe si incepand cu varsta de 30 de ani adaugam produse cu retinol.

 

 

 

 

Vezi mai multe produse cu acizi de fructe si cu Retinol.

 

La capitolul proceduri estetice, se recomanda o data pe luna un peeling chimic superficial cu acizi de fructe sau un peeling mecanic numit si microdermabraziune.

 

Ask the doctor: pentru informatii suplimentare nu ezitati sa ne contactati pe pagina de facebook sau prin email.

 

Photo: kyle smith on Unsplash